Tapahtumaan on nyt reilu kuukausi aikaa, ja ainakin Etelä-Suomessa vedet alkavat olla sopivan lämpöisiä avovedessä uimiseen. Syksyn ja talven aikana on rakenneltu pohjia uintiin pääasiassa altaassa, joten nyt on aika jalostaa avovesiuinti kuntoon.
Downhill swim -uintiohjelman löydät täältä:
Sieltä löytyy vinkin ja ohjelmat harjoitteluun. Toki,muutamia asioita lienee tässä kohtaa harjoittelussa nostaa esiin.
Erilaiset olosuhteet
Avovedessä kannattaa mahdollisuuksien mukaan uida erilaisissa olosuhteissa. Meri, järvi, virtaava ja tyynivesi, kaikkia kannattaa kokeilla, jos mahdollista. Koska kesän kelit voivat olla hyvinkin vaihtelevia, niin kannattaa totuttaa elimistöä kylmässä uimiseen. Ennen kylmässä uintia puvun sisään ei muuten kannata kaataa lämmintä, vaan kylmää vettä. Kylmän veden kaataminen ennen veteen menoa saa aikaa shokkireaktion jo kuivalla maalla. Shokkireaktion aikana ihminen haukkoo ilmaa kuin kala kuivalla maalla, koska hengitys muuttuu epätasaiseksi ja sydämen syke kiihtyy. Kylmäaltistusten myötä shokkireaktio laimenee tai häviää kokonaan.
Summa summarum, nyt kannattaa aloittaa avovedessä harjoittelu ja hyvissä ajoin hommata välineet sekä testata ne kunnolla. Kannattaa myös hankkia uintiin soveltuva neopreenihuppu, käsineet ja muut lisälämmittimet sekä testata myös niitä, koska kylmiin olosuhteisiin on myös syytä varautua. Vuonna 2021 Oulankajoen vesi oli lämmintä, mutta veden lämpötila voi vaihdella 15-21 asteen välillä.
Treeni-intoa!