Jaa:

Millaisen jäljen jätät Oulangan kansallispuistoon? Ota avuksi Retkietiketti!

Kansallispuistot ja muut valtion mailla sijaitsevat retkeilykohteet ovat ensisijaisesti luonnonsuojelualueita. Retkeily ja muu luonnossa liikkuminen tulee tehdä niin, ettei se tuhoa alueen luontoa.

Retkietiketti on tässä oiva apuri. Siihen on tiivistetty viisi tärkeintä ohjetta, jotka jokaisen retkeilijän täytyy muistaa.

  1. Kunnioita luontoa

Tämä on kaiken lähtökohta. Luonnonsuojelualue on koti lukemattomille eläin- ja kasvilajeille, joista monet ovat uhanalaisia. Anna niiden elää rauhassa ja ihaile luontoa tekemättä siihen muutoksia. Kasvien poimiminen on suojelualueilla kielletty, marjoja ja ruokasieniä lukuun ottamatta. Pidä lemmikit aina kytkettyinä, sillä vapaina ne voivat häiritä lintujen pesintää ja säikäyttää eläimiä. Kasvien tallautuminen valokuvatessa on ongelma monissa paikoissa. Valokuvatessasi saatat helposti talloa kukkivien yksilöiden vieressä kasvavia, huomaamattomampia kukkimattomia yksilöitä ja taimia. Varmimmin turvaat uhanalaisen kasvin olemassaolon, jos pidät sen kasvupaikan omana tietonasi. 

2. Suosi merkittyjä reittejä

Kansallispuistoissa käy vuosittain valtava määrä ihmisiä – Oulangalla jopa neljännesmiljoona. Luonto ei kestä näin kovaa kulutusta. Merkityt reitit on suunniteltu niin, että ne kulkevat parhaiten kulutusta kestävässä maastossa ja välttävät paikat, jotka ovat herkimpiä häiriöille. Otathan myös huomioon, että Oulangalla pyöräily on sallittu vain luontokeskuksen ja Taivalkönkään välisellä kesäreitillä.  

3. Leiriydy vain sallituille paikoille

Vaikka leiriytyminen on jokamiehenoikeus, luonnonsuojelualueilla sitä on rajoitettu ja yleensä leiriytyminen on sallittu vain siihen merkityillä paikoilla. Tälläkin säännöllä suojellaan luontoa, sillä satunnaiseen paikkaan pystytetyt majoitteet ja niiden ympärillä liikuskelu kuluttavat luontoa tarpeettomasti. Taukopaikoilta löytyy myös käymälä, mikä osaltaan vähentää luonnon kuormitusta.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille

Avotulen tekeminen vaatii aina maanomistajan luvan. Oulangalla tulenteko on sallittu merkityillä tulentekopaikoilla. Tällä halutaan tietenkin ehkäistä metsäpaloja, jotka useimmiten johtuvat ihmisen toiminnasta. On hyvä tiedostaa, että maahan päässyt kipinä voi kyteä jopa päiviä. Ethän myöskään heitä tupakantumppeja luontoon. Tulentekoon saa käyttää vain paikalle tuotuja polttopuita – puuta ei koskaan saa kaataa tähän tarkoitukseen. Älä myöskään revi tuohta tai oksia sytykkeeksi tai makkaratikuiksi.

5. Älä roskaa

Oulangan kansallispuistossa noudatetaan roskatonta retkeilyä. Se tarkoittaa, että jokainen retkeilijä huolehtii omat roskansa asianmukaiseen jätepisteeseen. Taukopaikoilla ei ole roskiksia, sillä niiden säännöllinen tyhjentäminen pitkien matkojen takaa vaativassa maastossa on erittäin kallista ja työlästä. Pienen määrän ruuantähteitä voi laittaa kuivakäymälään ja pieniä määriä puhdasta pahvia ja paperia voi käyttää sytykkeenä. Sekajätettä ei missään nimessä saa laittaa käymälään, sillä silloin jätettä ei voida kompostoida paikallisesti, vaan se voidaan joutua kuljettamaan Ouluun asti poltettavaksi.

LUE LISÄÄ RETKIETIKETISTÄ

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best